Varainsiirtoveron ilmoittamisen ja maksamisen uusi menettely – marraskuun 2019 alusta alkaen ilmoitus ja maksu on tullut monissa tapauksissa tehdä OmaVerossa
Varainsiirtoverotukseen on 1. marraskuuta 2019 tullut muutoksia, jotka koskevat sekä henkilöasiakkaita että yrityksiä ja yhteisöjä. Varainsiirtoveron perusteeseen ja prosentteihin ei samassa yhteydessä kuitenkaan tullut muutoksia. Muutokset koskevat vain varainsiirtoveron ilmoittamista ja maksamista. Muutoksen yhteydessä myös kiinteistön kaupasta on jatkossa annettava varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnolle.
Varainsiirtoveron ilmoittaminen
Varainsiirtoveron voi uudistuneen menettelyn myötä ilmoittaa ja maksaa OmaVerossa. Henkilöasiakas, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö voivat antaa ilmoituksen edelleen myös paperisena, mutta ilmoituksia ei enää leimata asiakaspalvelupisteissä. Yhteisöt eli esimerkiksi osakeyhtiöt tekevät ilmoituksen sähköisesti vain OmaVerossa. Kiinteistönvälittäjät ja arvopaperikauppiaat voivat tehdä ilmoituksen sähköisesti joko verkkolomakkeella tai suoraan käyttämästään ohjelmistosta. Ilmoitus on ostajakohtainen eli jokaisen ostajan on annettava oma varainsiirtoveroilmoituksensa.
Varainsiirtoveroilmoitus tulee jatkossa jättää arvopapereiden lisäksi myös kiinteistöjen luovutuksista.
Aiemmin kiinteistön ostaja esitti todisteen veron maksusta Maanmittauslaitokselle lainhuutoa hakiessaan eikä erillistä ilmoitusta tarvinnut tehdä Verohallinnolle. Muutoksen myötä myös kiinteistöjen luovutuksista tulee antaa varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnolle. Muutos mahdollistaa maksutietojen automaattisen luovutuksen Verohallinnolta Maanmittauslaitokselle, jolloin erillistä selvitystä varainsiirtoveron suorittamisesta ei välttämättä tarvitse esittää Maanmittauslaitokselle lainhuutoa haettaessa.
Varainsiirtoveron maksaminen
Myös varainsiirtoveron maksamisen menettely muuttui uudistuksen yhteydessä. Varainsiirtoveron tilisiirtolomake on poistunut käytöstä ja maksun voi tehdä OmaVeron kautta tai tilisiirtona omassa verkkopankissa. Varainsiirtoveron maksuun käytetään omaa, asiakaskohtaista viitettä, jotta maksu kohdistuu oikein. Varainsiirtoveron viitenumeron saa esimerkiksi OmaVerosta tai soittamalla Verohallintoon. Myös varainsiirtoveron maksamiseen käytetty Verohallinnon tilinumero muuttuu. Varainsiirtovero on suoritettu vasta sitten, kun molemmat, sekä ilmoitus että maksu, ovat perillä Verohallinnossa. Esimerkiksi asuntokauppoihin on hyvä varautua selvittämällä oma viitenumeronsa jo etukäteen.
Todistus maksetusta varainsiirtoverosta
Ostaja tarvitsee edelleen todistuksen varainsiirtoveron suorittamisesta esimerkiksi taloyhtiön isännöitsijälle tai osakeyhtiön hallitukselle. Jos varainsiirtoveroilmoitus ja maksu tehdään OmaVeron kautta, todistuksen voi itse tulostaa palvelusta. Todistus voidaan toimittaa ostajalle myös postitse. Todistus suoritetusta verosta voidaan kuitenkin muodostaa vasta sitten, kun sekä ilmoitus että maksu ovat Verohallinnossa.
Myöhästymismaksut ja veronkorotukset varainsiirtoverotuksessa
Verotuksen seuraamusmaksujen yhtenäistämisen myötä myös varainsiirtoveroilmoituksen laiminlyöntiä seuraa myöhästymismaksu ja veronkorotus. Varainsiirtoverotuksessa uusi myöhästymismaksu on kiinteämääräinen sanktio, jos varainsiirtoveroilmoitus annetaan 60 päivän kuluessa veroilmoituksen määräpäivän jälkeen. Myöhästymismaksun määrä on henkilöasiakkaille ja kuolinpesille 50 euroa, mutta muille verovelvollisille, kuten esimerkiksi osakeyhtiöille, 100 euroa. Uudistuksen myötä myös veronkorotus määrätään kaavamaisemmin. Veronkorotus määrätään, kun veroilmoitus annetaan myöhemmin kuin 60 päivää veroilmoituksen määräpäivän jälkeen. Lisäksi viivästyskorkoa peritään automaattisesti myöhässä maksetulle verolle.