Taloyhtiöiden on tullut siirtää osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Määräajan jälkeen siirretyistä osakeluetteloista Maanmittauslaitos perii taloyhtiöltä maksun. Osakkeenomistajan ei kuitenkaan tarvitse vielä kiirehtiä omistuksen rekisteröinnin kanssa. Jos osake ei vaihda omistajaa, osakkeenomistajalla kymmenen vuotta aikaa hakea Maanmittauslaitokselta omistamansa kohteen rekisteröintiä, kun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään. Kymmenen vuoden määräaika lasketaan siitä hetkestä, kun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään.
Olemme koonneet tähän blogiin ohjeita eri tilanteista ja niiden edellyttämistä toimista osakkeenomistajilta. Ohjeet koskevat asunto-osakeyhtiön osakkeiden lisäksi myös esimerkiksi autopaikkaosakkeita tai liikehuoneistoja.
Jos et ole myymässä asuntoasi:
Jos et myy tai muutoin luovuta asuntoasi lähitulevaisuudessa, sinun on haettava omistusoikeutesi rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta vasta 10 vuoden kuluessa siitä, kun asunto-osakeyhtiön osakeluettelo siirrettiin huoneistotietojärjestelmään.
Osakekirja ei ole pankissa lainan vakuutena
Käytännössä omistusoikeuden rekisteröinti tarkoittaa paperisen osakekirjan mitätöimistä ja muuttamista sähköiseen muotoon. Hakemuksen voi tehdä Maanmittauslaitokselle sähköisesti tai sähköpostilla, mutta alkuperäinen paperinen osakekirja tulee silti toimittaa johonkin Maanmittauslaitoksen palvelupisteeseen. Omistusoikeuden rekisteröinti maksaa tällä hetkellä 63 euroa.
Osakekirja on pankissa lainan vakuutena
Jos paperinen osakekirja on pankissa esimerkiksi lainan vakuutena, et voi itse hakea omistuksesi rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Voit tässä tapauksessa valtuuttaa pankin hakemaan rekisteröintiä puolestasi. Huomioi kuitenkin, että pankki veloittaa rekisteröinnin hakemista erillisen palvelumaksun. Edellä mainittuun perustuen, tilanteissa, joissa paperinen osakekirja on pankissa lainan vakuutena, mutta vapautumassa 10 vuoden määräajan kuluessa tai olet harkinnut asunnon myyntiä seuraavan 10 vuoden sisään, kannattaa paperisen osakekirjan rekisteröinnin kanssa vielä odottaa.
Jos myyt asuntosi ja sinulla on vielä paperinen osakekirja:
Jos sinulla on vielä paperinen osakekirja, asuntokaupat tehdään kuten ennenkin. Tässä tapauksessa paperiseen osakekirjaan tehdään normaali siirtomerkintä ja se luovutetaan uudelle omistajalle tai hänen pankilleen. Huoneistotietojärjestelmän myötä uutta on se, että ostajan haettava omistuksen rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta.
Jos myyt asuntosi ja osakekirja on jo rekisteröity huoneistotietojärjestelmään
Jos taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään ja olet jo rekisteröinyt omistuksesi huoneistotietojärjestelmään, myös omistajanvaihdoksen rekisteröinti helpottuu kaupan yhteydessä. Tällöin omistusmerkinnän siirtoon huoneistotietojärjestelmässä tarvitaan luovuttajan/luovuttajien suostumus. Tyypillisesti luovuttajan/luovuttajien suostumus lisätään kauppakirjaan mukaan, jolloin Maanmittauslaitokselle lähetettävään hakemukseen voi helposti lisätä liitteeksi kauppakirjan. Mikäli kaupassa on mukana kiinteistönvälittäjä, huolehtii kiinteistönvälittäjä siitä, että kauppakirjaan on lisätty valtuutus ostajalle omistuksensa rekisteröinnistä. Jos ehtoa ei kuitenkaan ole kauppakirjassa, voidaan suostumus antaa kirjallisesti myös erikseen.
Jos paperinen osakekirja on kadonnut tai tuhoutunut
Jos paperinen osakekirja on kadonnut tai tuhoutunut, osakekirja on kuoletettava ennen kuin omistusoikeus voidaan kirjata huoneistotietojärjestelmään. Osakekirjan kuolettamista haetaan asuinpaikan käräjäoikeudelta.
Kun asuinpaikan käräjäoikeus on antanut päätöksensä osakekirjan kuolettamisesta, voi osakkeenomistaja hakea omistuksensa rekisteröintiä huoneistotietojärjestelmään. Jos kuolettamista on haettu ennen kuin taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään, taloyhtiö antaa kuoletetun osakekirjan tilalle väliaikaistodistuksen tai uuden osakekirjan. Jos kuolettamista on haettu taloyhtiön jo siirrettyä osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään, väliaikaistodistusta tai uutta osakekirjaa ei tarvitse. Tällöin asuinpaikan käräjäoikeuden päätös osakekirjan kuolettamisesta riittää Maanmittauslaitokselle.
Jos saat asunnon perinnön, lahjan tai osituksen seurauksena
Jos asunto vaihtaa omistajaa esimerkiksi perinnön, lahjan tai osituksen seurauksena, uuden omistajan on haettava omistuksen rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa em. saannosta. Maanmittauslaitokselle toimitetaan erillinen selvitys kyseessä olevasta saannosta, esimerkiksi perukirja, sukuselvitys, perinnönjakosopimus sekä mahdollinen paperinen osakeki